Hoe de W een V werd

Vanuit het ijskoude Puerto Natales een update over de gletsjers,4 daagse wandel(klim)tochten,camperen onderaan de gletsjers en wat je allemaal kan doen in het mooie Torres del Paine in Chili.
We zijn eindelijk Buenos Aires ontvlucht want het werd daar wel een beetje te luxe voor ons met een hotelletje en elke dag steaks eten in het beste restaurant

in San Telmo (wijk van BA).
Dus we hebben de vlucht naar El Calafate (zuid Argetinie) een week naar voren geschoven en daar het tweede indrukwekkendste van Argetinie mogen zien :De perito moreno gletsjer
Dus wat doe je het eerst als backpacker;uitzoeken hoe je daar het goedkoopst kan komen en dat bleek met 4 man een auto huren
6 uur s'ochtends opstaan om voor 8 uur het park binnen te rijden want dan waren die knakkers nog niet wakker (34 dollar verdient) en dan heb je de gletsjer de eerste 2 uur helemaal alleen want de tour bussen komen pas later want die mensen willen
hun ontbijtje niet missen.
De Perito Moreno gletsjer is de meest active wat je hier kan vinden geloof ik want hij beweegt tussen de 40 en 200 cm per dag en dat kun je ook merken aan de hoeveelheid ijs wat er naar beneden stort.
Het bewegen wordt opgemerkt door het kraken (klinkt als geweerschoten) van het ijs en het uiteindelijk waar iedereen voor komt het vallen van 50 meter hoge ijsblokken.

Na 4 1/2 uur vonden we het wel genoeg geweest en netjes zwaaiend bedankten we de mensen bij de poort dat ze ons er gratis in hadden gelaten en weer fotograverend op de terug reis richting El Calafate om daar nog ff lekker in het zonnetje op het terrasje een apres ski drankje te nemen want het dorpje deed echt denken aan een oosterijkse ski resort met de houten hutjes en winkeltjes.

Na de hele dag gevolgt te zijn door 3 honden (is hier normaal) hebben we bus tickets richting Puerto Natales gekocht en na 5 1/2 uur in de bus,1 uur grens formaliteiten wat hier gewoon betekent dat je een stempeltje moet gaan halen  en je appeltjes en vlees moet in leveren.
En als je dat "vergeet" dan komt een labrador jou wel even vertellen dat je dat niet meer moet doen zoals een Duitser daar achter kwam toen ze hem vertelde dat je daar anders 200 dollar voor moet betalen,dus inleveren Fritz...


Maar goed,s'ochtends de bus gepakt richting de boot om het park binnen te komen en dan heb je ook gelijk besloten om  van west naar oost te lopen.

Er zijn 2 tochten die je kunt doen;namelijk het "circuit" en de "W".Het zegt het al vanzelf het circuit loop je een rondje  en in de W moet je 3x heen en terug.
De W kun je in 4 a 5 dagen doen terwijl je toch wel 7 tot 9 dagen nodig hebt om het Circuit te doen,dus wij doen de W.
De route is heel goed te doen voor de gemiddelde wandelaar alleen het minpuntje is dat je nog eens 15 tot 18 kilo op je rug mee moet schouwen.Dusssss....geen ezeltje te huur daar.

De eerste dag liepen we naar een gletsjer toe die het een beetje te onder deed vergeleken met de Perito Moreno maar toch wel bijzonder om je tentje aan het meer te zetten waar de ijsblokken voorbij drijven om daar het ijs van af hakken voor in de "Johnie de wandelaar" om warm te blijven.
De 2e dag zijn we daar gebleven om de knietjes van Sandra te laten rusten en om te overleven op gedroogde pasta met soep en muesli repen jammie.
De derde dag hebben we zo'n 20 kilometer gelopen omdat ons (in Centraal America,$25 bij de supermarkt gekocht) zomer tentje niet tegen wind en regen kan omdat die geen buitentent had.
Dus dan maar naar de camping waar ze bomen hadden en meer beschutting en daar hebben we de volgende dag besloten om terug te gaan omdat het weer zo slecht was en we het zo koud hadden en Sandra veel last had van haar knieen dat het eigenlijk niet meer leuk was om het door te zetten en daarna helemaal niet meer te kunnen lopen.

Spijtig maar we willen ook nog in Fitz Roy en Machu Pichu gaan wandelen en daar zijn we vandaag op een regenachtige zondag lekker bij de kachel mee bezig om dat uit te zoeken.

tot snel maar weer vanuit hopenlijk een wat tropische omgeving, we kunnen maar niet wennen aan die kou.

groeten Jeroen en Sandra


 

Comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd

Blijf op hoogte!

Want to receive an email when a new travel story is added? Signup for the mailinglist

Other travelstories

Reis blog, ook wel reis webblog genoemd, wordt mogelijk gemaakt door Around the Globe. "Ontmoetingsplek voor en door reizigers". Lees onze Disclaimer